Bloggar

Varför bloggar människor och är det nyttigt för oss? I dagens

informationstäta värld så översköljs vi av budskap, samtidigt som personliga åsikter ofta förkläs som fakta. I en blogg gäller det att vara tydlig med om den uttrycker fria tankar eller är av politisk agenda. Det senare innebär att bloggaren vill få läsaren att ta till sig en viss politisk agenda och gärna bli anhängare av den. I många fall är det dock svårt att dra en gräns då det finns exempel på politiker som bloggar om sin vardag också.

Varför bloggar man?

Bloggen är på många sätt dagbokens naturliga efterföljare. Istället för att sitta med penna och anteckningsblock i soffan så sitter man framför datorn och plitar ned sina tankar och känslor istället. En blogg kan vara öppen för alla eller vissa inbjudna läsare (exempelvis nära vänner). I vissa fall är bloggen helt stängd för andra besökare, det är bara bloggaren själv som kan läsa innehållet i bloggen.

Blogga kan man göra både för att det är roligt och stimulerande men också för att det känns terapeutiskt att göra det. En blogg som är intressant för andra att läsa innehåller ofta många olika komponenter. Att bara skriva om samma ämne hela tiden kan göra många läsare uttråkade, å andra sidan märks det på hur man skriver när man skriver något man själv inte är intresserad av. Balansgången kan således vara svår att bemästra men med övning och rutin lyckas man ofta.

Hur många bloggar finns det i världen?

Det finns fler än 500 miljoner bloggar i världen (2020) vilket utgör en tredjedel av samtliga hemsidor. Varje dag görs två miljoner unika blogginlägg. Då det i skrivande stund finns cirka 7,8 miljarder människor på jordklotet innebär det att ungefär vart femtonde person är en bloggare. Att blogga är således en vanlig fritidsaktivitet och som lätt pågår när man har en dator till hands.