Film, musik, foto

Dessa tre ämnesområden är tätt förknippade med varandra. En film är praktiskt taget en sammansättning av foton (i snabb följd) och musik. Tar du bort någon av dessa ämnesområden är det ingen film längre (nåväl, förr fanns stumfilmer som inte hade något ljud). Att ha koll på dessa ämnesområden är alltså väsentligt för att förstå rörliga medier.

Film

Film är ett medium som funnits sedan slutet av 1800-talet. De första filmerna var mycket enkelt gjorda och hade inga specialeffekter eller ljud. Det var bara ryckiga, flimrande svartvita bilder som kom efter varandra. Oftast var det för ögat synliga ”ryck” då en människa i ena stunden kunde gå för att i nästa ögonblick stå vid en bil och prata med föraren. Med dagens moderna filmteknik ser det ut precis som i verkliga livet, att allt sker i realtid. Allt man företar sig hinner filmkameran snappa upp.

Filmer drar in mycket pengar och Hollywood är det mest populära och berömda centrumet för filmproduktion i världen. Hollywood är baserat i Los Angeles och här har skådespelare som Brad Pitt, Johnny Depp, Scarlett Johansson och Keira Knightley haft framgångsrika karriärer. Hollywoods filmer hamnar som regel alltid på biodukarna, men det är inte alla som blir populära i förlängningen.

Musik

Musik är ljudvågor som skapas från en källa. Källan kan vara en gitarr vars strängas slås på eller en trumma som bankas på. Det finns många berömda musiker och några kända band är U2, Oasis, Green Day, The Killers med flera.

Att lära sig spela ett instrument är bevisat bra för hjärnans utveckling hos barn.

Foto

En bild säger mer än tusen ord och det är kameran som ger upphov till bilden (också benämnt för fotot). En person som ägnar sig åt fotografi kallas för fotograf. Det gäller att hitta rätt ljus och rätt vinklar för att knäppa bra bilder.