Sport

Det finns många sporter i världen som förtjänar att uppmärksammas. Att sporta är kul, bra för hälsan samtidigt som man kan träffa många nya vänner genom sin sport. Man behöver inte elitsatsa utan det räcker långt om man är nöjd med att sporadiskt idrotta. Vill man dock bli riktigt bra måste man träna mer än sina konkurrenter och se till att få mycket näring och vila.

Historian bakom sport

Redan under antiken var sport en viktig samhällskomponent. Det var här de unga männen fostrades i att träna hårt, att ha disciplin och att aldrig ge upp. I praktiken var sporten nära förknippad med det militära i antikens Grekland. Oftast tränade männen både sport och strider samma dag. Så är det även i dagens militärstyrkor världen över att militärerna är vältränade för att vara så rustade för strider som möjligt. Det är inte konstigt då det krävs styrka och uthållighet för att springa efter en boll eller springa med packning och vapen på slagfältet.

Det var även i antikens Grekland som de första Olympiska Spelen anordnades. Många grenar som fanns då (löpning, kulstöt, höjdhopp) existerar än idag och lockar fortfarande åskådare till arenorna eller teven. Att representera sitt land på allra högsta nivå är för många en ynnest som de kan njuta av i resten av sina liv. Det är ett kvitto på att allt slit man fått göra har gett resultat.

Barnidrott

De allra flesta sportförbund har tävlingar och träningar för barn. Oftast börjar det redan i 6-årsåldern för att bli något mer seriöst i 12-årsåldern. Vid 15-16 så skiljs agnarna från vetet och de bästa spelarna får tillgång till elitträning medan de andra tyvärr får sluta eller söka sig till mindre bra föreningar. En del gymnasier är så kallade riksidrottsgymnasier där landets bästa ungdomar får undervisning på elitnivå i respektive idrott samtidigt som de läser ett nationellt program.